Constructief 7

Studiejaar: 2
Periode: 3
Cursus: Constructief

25 maart 2014, de zevende ‘constructief’ les. Tijdens deze les ben ik bezig geweest met het maken van mijn ring. Ik heb een plaatje Alpaca op de juiste maat geknipt. Dat plaatje heb ik tussen twee plaatjes hout geklemd, om het vervolgens te kunnen doorboren onder de kolomboor.

IMG_20140325_102724 (1)

Het middelste gat is goed gelukt. Helaas trilde het plaatje weg onder de boor vandaan, aan de zijkant van het plaatje. Daarom heb ik toen besloten die delen met de hand uit te zagen. Hieronder het resultaat.

IMG_20140325_114658 (1)

Dit plaatje heb ik natuurlijk ook weer gevijld, met verschillende vijlen. Om vervolgens te schuren met de verschillende schuurpapieren.
Vervolgens heb ik geprobeerd het plaatje rond te buigen, om een stok heen met de juiste maat (19). De werkplekassistent dacht dat het buigen van dit plaatje met de hand moest lukken. Helaas ging dat niet zo eenvoudig. Door de gaten in het plaatje ging het plaatje op de dunste plekken duigen en niet gelijkmatig over het plaatje heen.

IMG_20140325_121533 (1)

Vervolgens ben ik het gaan proberen op de walsmachine. De werkplekassistent had gezegd dat ik het plaatje wellicht voor moest buigen. Dat ben ik gaan proberen.
Ik baalde op dit moment nogal van het feit dat het er voor mij uitzag alsof het buigen niet ging lukken. Ik wist niet zo goed hoe ik het alsnog voor elkaar zou kunnen krijgen. Gelukkig kwam mijn docent toen even helpen. Ze heeft mij laten zien dat je een ringstok kunt klemmen tussen een bankschroef. Dan kan je met een kunststof hamer het plaatje, langzaam maar zeker, rond slaan. Toen ik zag dat het goed werkte was ik erg opgelucht.

IMG_20140325_125358

IMG_20140325_125806

Om de twee uiteindes van de ring te kunnen hard solderen moeten ze elkaar goed aanraken. Uitleg over hard solderen kun je vinden in mijn vorige post over constructief, ‘constructief 6′. Ik heb net zo lang op de ring geslagen, tot dat de uiteindes elkaar goed raakte. Daarna heb ik met een heel dun vijltje (speciaal voor sieraden) een soort verstek gevijld, waardoor ze goed op elkaar aansloten. Dan krijg je namelijk de sterkste verbinding na het solderen.

IMG_20140325_141349

De ring heb ik vervolgens gesoldeerd. Ik heb Flux aan de uiteindes gesmeerd, zilversoldeer op de juiste plekjes gelegd en ben rondjes gaan draaien om het zilversoldeer heen. Zodat het materiaal op de juiste temperatuur kwam, zonder het zilversoldeer te verbranden.

IMG_20140325_142857

Tijdens de atelier uren heb ik de ring vervolgens geschuurd. Om de verkleuringen en zilversoldeer resten van het solderen weg te schuren. Het middelste gat in het plaatje was alsnog iets te klein uitgevallen. Mijn ring vinger paste er niet doorheen. Daarom heb ik dat middelste gat met een maanvormig vijltje nog bij moeten vijlen.
Ik heb blij met het resultaat. De foto van het eindresultaat plaats ik later.

Ik ben tijdens de atelier uren ben ik ook verder gegaan met mijn ketting. Alles onderdelen waren klaar om in elkaar gezet te worden. Ik had de Alpaca plaatjes klaar liggen, de koppelstukjes, de hangertjes waar ik het kettinkje aan monteer, ringetjes, de moertjes en de boutjes. De boutjes heb ik allemaal geslepen op de slijpmachine en vervolgens geschuurd en gepolijst. Om ze vervolgens te verkorten door te zagen.

IMG_20140328_132156

Alle plaatjes en koppelstukjes hebben een individuele vorm, waardoor ik ze allemaal genummerd heb. Ik moest de juiste delen bij elkaar zoeken en ik heb ze vervolgens aan elkaar gemaakt. Met twee tangetjes heb ik de moertjes en de boutjes aan elkaar gedraaid. Helaas maakte dit soms krassen op de onderdelen. Ik zal daarom nog een beetje moeten schuren en polijsten als alles in elkaar gezet is.

Tijdens het schetsen van deze ketting had ik het idee dat ik de ketting beweging wilde geven. De onderdelen zouden van elkaar moeten kunnen bewegen. Tijdens het n elkaar zetten merkte ik dat het niet zo goed mogelijk was om alle onderdelen los van elkaar te laten bewegen. Het schors was daar te fragiel voor. Het botste tegen elkaar aan en haakte in elkaar. Ik wil dat de ketting echt draagbaar en duurzaam wordt, daarom heb ik er voor gekozen om  het schors vast te schroeven. Het onderste deel van de ketting kan wel bewegen. Dat beweegt mee met de bewegingen van de persoon die de ketting draagt.

Ik ga dit deel van de ketting monteren aan een kettinkje en presenteer het tijdens de beoordeling op school met een foto erbij van iemand die hem draagt. Net als met de ring. Die foto’s plaats ik later ook op deze blog.

Loading Facebook Comments ...