Video monteren

Studiejaar: 2
Periode: 3
Cursus: Video
Opdracht: Monteren

19 februari 2014, de derde les van mijn cursus video. Net als in de eerste twee lessen laat de docent ons kijken naar een fragment. Deze les had zij gekozen voor oude film uit Rusland. In de film werd niet gesproken, omdat er in die tijd enkel nog ‘stomme’ films gemaakt werken. Doordat er geen tekst aanwezig is in de film moet er veel gewerkt worden met beeldtaal. De maker moet van te voren goed nagedacht hebben over welke boodschap hij/zij over wil brengen op de kijker. Er werd veel gewerkt met verschillende standpunten in deze film. Door het gezag van het leger weer te geven stonden zij boven aan een hoge trap en werd er over hun schouder omlaag gefilmd, waar de burgers om hoog liepen. Zij hadden hun hoofd omhoog gekanteld, waardoor het op de kijker overkomt alsof zij ‘opkijken’ tegen het leger. De soldaten werden van achter gefilmd, waardoor de gezichten niet zichtbaar waren. Ik denk dat dat een slimme keuze is van de maker, omdat het leger daardoor een eenheid blijft. De soldaten hebben geen persoonlijke aspecten. Waardoor het angstiger lijkt, want onbekend maakt onbemind en in dit geval ook gevreesd.

Na het bekijken van dit fragment en de bespreking heb ik uitleg gekregen over het monteren van film. We hebben de basisprincipes te zien gekregen. Daarna zijn wij zelf aan de slag gegaan met het monteren. Hieronder het eindresultaat:

Loading Facebook Comments ...