Gemonteerde video

Studiejaar: 2
Periode: 3
Cursus: Video
Opdracht: Gemonteerd

12 februari 2014, tijdens de tweede les van deze cursus video heeft mijn docent ons fragmenten laten bekijken uit de Nederlandse soapserie ‘Goede Tijden Slechte Tijden’. Ik vond het heel leuk om naar te kijken ^^, omdat het oude fragmenten waren. De docent liet ons nadenken over de manier van filmen bij een soap. Bijvoorbeeld over de posities van de camera’s, de verschillende opnamelocaties, op welke volgorde de scenes opgenomen zouden zijn en de hoeveelheid camera’s. Ik vind het interessant om bekende beelden eens op een hele andere manier te bekijken. Met deze nieuwe manier van kijken filmen wij vandaag de tweede oefening van de cursus video.

Scene: is een handeling/actie in een bepaalde chronologisch tijdsbestek, op dezelfde plek.
Shot: vanaf het moment dat de camera opneemt, tot dat hij stopt met opnemen.

In deze opdracht is het de bedoeling een handeling te filmen, zonder spraak en zonder gezichten. Het mag maximaal zestig seconde duren en mag maximaal vijf verschillende shots bevatten.

De beelden die wij vandaag opgenomen hebben gaan wij tijdens de volgende cursus leren monteren. Het eindresultaat plaats ik in de volgende post (genaamd ‘video monteren’).

Steady-shot: is een shot die gefilmd is met een niet bewegende camera. De camera beweegt niet.

Over-the-shoulder-shot:

over_shoulder

Expect no mercy
Je kan de tijd verkorten door een extra shot te plaatsen tussen de twee handelingen. Deze tussen-shot moet dan wel even iets anders laten zien, dan de handeling die verkort wordt. Een tweede truc is het beeld uit wandelen en tijdens het volgende shot er weer in wandelen.

Na het college hebben twee klasgenoten en ik samen schetsen gemaakt, om onze ideeën uit te werken, zodat we daarna konden beginnen met filmen.

Schetsen film

Schetsen film2

Hieronder mijn aantekeningen, over de instellingen van de videocamera:

IMG_20140310_202633

 

Loading Facebook Comments ...