Constructief metaalbewerking

Studiejaar: 2
Periode: 3
Cursus: Constructief

11 februari 2014, tijdens de tweede les van de cursus ‘constructief’ heb ik uitleg gekregen over de machines in het metaalbewerkingslokaal.

kolomboorKolomboor
Met deze boor kan je mooi rechte gaten boren. Let er goed op dat je de juiste formaat boor kiest. Voor metaal heb je speciale metaalboren nodig. Aan een kolomboormachine zit meestal een veiligheidsklepje. Dat plaats je voor het object waar je in wilt gaan boren en de boor zelf. Zodat je ogen beschermt zijn. Zet het object altijd vast met een klem voordat je gaat boren, want anders draait het met de boor mee. Als je het veiligheidsklepje helemaal opent schakelt de boor zichzelf uit, wegens veiligheidsredenen.
Met de knoppen kan je de snelheden aanpassen. Lage toeren is voor zachte materialen en grote gaten. Hoge toeren is voor harde materialen en kleine gaten.

 

WalsMetaal wals
Om metaal te buigen kan je dat plaatsen tussen de wals. De bocht in het metaal bouw je op, door tand voor tand te verhogen aan de machine. Je walst het metaal heen en weer door de machine. De buis van de machine kan los, zodat je het metaal en gemakkelijk uit kan halen.

 

Buigbank(Tand)Zetbank
In deze machine kan je metalen plaatjes plaatsen. Door een deel van de machine omhoog te tillen of een deel ervan naar beneden te duwen buig je een hoek in het metalen plaatje.

 

 

 

 

dw872Metaalzaagmachine
Met deze machine kan ze metaal zagen. Het is bij deze machine belangrijk dat je een bril draagt en handschoenen zijn handig. Deze machine zaagt met vloeistof. Er komt water uit de machine tijdens het boren. Je zet het metalen object vast en haalt vervolgens de zaag omlaag.

 

 

 

 

slijpmachineSlijpmachine
Met deze machine kan je metaal slijpen. Je houd het object aan de onderkant van het midden aan. Als je het object tegen de bovenkant van het midden aan drukt schiet hij omhoog. De schijven draaien op een hoge snelheid rond, waardoor het voorwerp geslepen wordt. Hierbij is het wederom verstandig een bril en handschoenen te dragen.

 

polijstmachinePolijstmachine
Met deze machine kan je polijsten. Je houd het object aan de onderkant van het midden aan. Als je het object tegen de bovenkant van het midden aan drukt schiet hij omhoog. De schijven draaien op een hoge snelheid rond, waardoor het voorwerp gepolijst wordt. Hierbij is het wederom verstandig een bril en handschoenen te dragen.

 

kniptangKnipmachine
Met deze machine kan je metaal knippen. Je plaatst het metalen plaatje of metalen draad tussen de machine. Op het plaatje hiernaast is dat het gebied met de metalen kleur. Daarna haal je de hendel omlaag. Die houdt je vast bij het zwarte gedeelte. Bij deze machine is het niet noodzakelijk om een bril en handschoenen te dragen. Maar houdt er wel rekening mee dat de geknipte delen rond kunnen schieten.

 

 

 

Piepschuim snijmachinePiepschuimsnijder
Zoals de naam het al doet vermoeden, kan je met deze machine piepschium snijden. Piepschuim snijden met een mes is lastig. Het breekt dan snel af. Deze zaagje in deze machine trilt waardoor het makkelijk door het piepschuim snijd. Bij deze machine hoef je geen bril of handschoenen te dragen.

Loading Facebook Comments ...