Ongemonteerde video

Studiejaar: 2
Periode: 3
Cursus: Video
Opdracht: Ongemonteerd

5 februari 2014, een nieuwe periode is begonnen op mijn opleiding, de derde. Een van de verplichte vakken deze periode is video’s leren maken. Als ik eerlijk ben keek ik niet erg uit naar deze verplichte cursus. Ik ben niet ontzettend handig met technologie, waardoor opdrachten met een machine of computer altijd langer duurt bij mij dan bij de rest. Of misschien lijkt dat voor mij zo. Ik dacht van te voren: Dit wordt een cursus met veel knopjes en onhandige Engelse termen.

Maar tot mijn verbazing bespraken we tijdens die les niet de knopjes, daarentegen kregen we een hele mooie video te zien van Bert Haanstra. De video die wij te zien kregen is gemaakt in 1958. De maker neemt mannen werkend in een glasblazerij prachtig in beeld. Het licht waarin de mannen gefilmd zijn is warm en broeierig. Ze werken in een ritme samen en je voelt haast de positieve productieve sfeer die er moet hebben gehangen. Op onverwachte momenten plaatst de maker combinaties met beelden uit een koude en kille flessenfabriek. Waar de mannen in de glasblazerij in ritme met elkaar samenwerkte loopt er iets vaste in de kille machine. Alle alarmen gaan af en de flesjes tikken een voor een van de doorlopende band af. Zonder enige uitleg of oplossing voor dit probleem schakelt de maker weer terug naar de sfeervolle glasblazerij, waardoor ik meteen een soort opgelucht gevoel bespeur. Ik bekijk vol aandacht de bewegingen van de blazers, die heel mooi ondersteunt worden door de muziek. Mijn docente vertelt ons dat de muziek speciaal gemaakt is voor de handelingen van de blazers, wat verklaart waarom het allemaal zo soepel verloopt.

Voor een impressie van deze film: Glas 1958

Na het kijken van de video en het bespreken van de verschillende shots, ben ik enthousiast geraakt over die manier van video maken. Als opdracht van deze les heb ik samen met twee klasgenoten zelf een video gemaakt, bestaande uit vijf shots. We mochten deze video niet editen, waardoor we heel goed moesten bepalen wat we willen filmen, hoe lang en in welke volgorde. De video mocht maximaal 60 seconden duren.
Door de handelingen van het schilderen van dichtbij te filmen wilde wij een soort focus creëren en enige geheimzinnigheid rond om de handelingen.

Voorbeelden van verschillende shots

Total shot

P1000117

Medium shot

DSC01054

 

Close up

ikke

 

Voorbeelden van verschillende perspectieven

Ooghoogte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Vogelperspectief

IMG_3991

 

Kikkerperspectief

 

img579320205

Met video kan je, in tegenstelling tot fotografie, spelen met beweging. Voor deze bewegingen hebben we termen geleerd.
Een beweging van links naar rechts of van rechts naar links noemen ze ‘Pan’.
Een beweging van boven naar beneden of van beneden naar boven noemen ze ‘Tilt’.

Loading Facebook Comments ...