Lumineus (Afstudeerwerk)

 

img_20160607_230751

 

Vak: Artistiek Onderzoek 4
Studiejaar: 4
Periode: heel jaar

Jeejtje mineetje! Wat zijn de jaren snel gegaan… Ik ben ondertussen alweer afgestudeerd!!!!! Niet te geloven. Ik heb zoveel gedaan en geleerd!!! Dit afstudeerjaar bestond uit drie onderdelen.

- LIO-stage lopen aan een onderwijsinstantie
- Een praktijkonderzoek uitvoeren
- Het uitvoeren van een artistiek onderzoek

Voor dit laatste onderdeel ben ik één dag per week gaan werken aan een kunstwerk. Ik ben begonnen met het verzamelen van inspiratie. Hiervoor heb ik dagelijks foto’s verzameld of gemaakt. Ik ben vervolgens verschillende ideeën in het klein gaan uitvoeren om te controleren wat goed werkt en wat niet goed werkt. Tijdens het proces moeten er veel mogelijkheden overwogen worden en veel keuzes gemaakt worden. Gelukkig heb ik tijdens dit proces begeleiding gekregen van medestudenten en docenten.

overzicht AO4

 

Vanwege mijn fascinatie voor textuur, details en sterke contrasten ben ik gaan zoeken naar manieren waarin ik met deze aspecten kan werken. Tijdens een wandeling door mijn dorp liep ik langs de kerk. Het dak van de kerk werd op dat moment vernieuwd, waardoor alle oude leistenen vervangen werden door nieuwe leistenen. Voor de kerk stond een container, waarin alle oude leistenen gelegd waren. Ik ben snel naar huis gelopen en ik heb de auto gehaald, om de leistenen in de laden. Ik wist dat ik mijn materiaal gevonden had…. Om het materiaal in een aparte context te plaatsen heb ik de stenen mee naar het strand genomen.

Nog zoekende naar een ingeving ben ik meerdere dingen gaan proberen. Het vak heet immers ‘artistiek onderzoek’. Ik ben de stenen gaan stapelen en schikken.

img_4241 img_20151120_164350

 

Vervolgens ben ik met verschillende materialen gaan schetsen, overtrekken, omlijnen, etc.

Ik kwam voor lange tijd niet op een goed idee. Ik wilde iets doen met de structuur van de stenen en met de donker licht contrasten die ontstaan als er mooi licht op de stenen valt. Mijn zoektocht ging voort. De foto’s die ik gemaakt heb van de gestapelde stenen bleven in mijn geheugen terugkeren. Ik had het gevoel dat ik opnieuw foto’s moest gaan maken.

In december aan het eind van de middag stond de zon laag aan de horizon, maar ze scheen fel. Hierdoor zou er op de foto’s mooie schaduwwerking ontstaan.

Vervolgens ben ik met verschillende materialen gaan schetsen, overtrekken, omlijnen, etc.

aa0fabe2-c48e-4a86-a79a-70a1ba532c46

Ik was tevreden met de foto’s, omdat de structuur, de kleuren, het lichtval en de schaduwwerking goed op de foto’s zichtbaar zijn. De volgende stap was onderzoeken wat ik dan precies met de foto’s wilde gaan doen, om tot een beeldend kunstwerk te komen. Ik ben met stroken van de foto’s gaan schuiven, om te onderzoeken hoe ik de foto’s zou willen positioneren.

 

Om mijn beeldend proces te stimuleren ben ik me gaan verdiepen in het werk en de visie van Jan Schoonhoven. Deze kunstenaar werkte met licht, schaduw, abstractie, ritme, stucturen. Zijn werk spreekt mij aan door de eenvoud. Mijn keuze om bewust abstracte kunst te maken werd door de research naar Schoonhoven extra bevestigd.

Ik ben de foto’s in stroken gaan knippen en ik ben vervolgens met de compositie gaan schuiven. Net zolang tot ik tot een beeld kwam die mij aansprak.

img-20160414-wa0006

 


Omdat ik een groot beeldend werk wilde produceren heb ik drie grote houten platen gekocht.
Die grote platen zijn (los van elkaar) in de auto naar Leeuwarden vervoerd en daar vervolgens in elkaar geschroefd. Gelukkig heb ik daar hulp bij gehad, van mijn ouders en mijn lieve vriend.
Vervolgend zijn de zes stroken met foto’s op de platen geplakt en kwam mijn Afstudeer eindwerk eindelijk tot leven. Ik kon mijn werk voor het eerst in zijn geheel aanschouwen.

En dan te bedenken dat dit één dag voor de afstudeer expositie was. Heel spannend!

img-20160604-wa0018

 

img-20160604-wa0021

 

img-20160605-wa0005

 

img-20160604-wa0007

 

!! Ik heb mijn beeldend afstudeer eindwerk afgerond met een 8 !!

Loading Facebook Comments ...