Zürich it is!

IMG_20150225_143656 (2)

Tijdens mijn vorige studiejaar is mijn klas een week op excursie geweest naar Berlijn.
Daar hebben ze een prachtige met zonovergoten week, vol culturele uitstapjes beleefd. Helaas kon ik niet mee. Waardoor ik deze week zelfstandig nog in moest halen.

Ik heb er echter niet voor gekozen om naar Berlijn te gaan, maar mijn keus is gevallen op het prachtige Zürich. Wat een fijne stad is dat toch!

Net als de week in Berlijn, heb ik mijn week in Zürich helemaal volgepland met culturele uitstapjes. Ik heb vijf musea bezocht. De oude binnenstad en de Fraumünster kerk midden in het centrum. Graag deel ik deze ervaring met jou.

Landesmuseum
Het Landesmuseum vormt samen met twee andere museum (elders gesitueerd in Zwitserland) het Nationale museum van Zwitserland. Het Landesmuseum ligt direct naast het centraal treinstation van Zürich, in een prachtig oud kasteel. De vaste collectie van het Landesmuseum toont de geschiedenis van Zwitserland van begin tot heden. Het leuke aan dit museum vond ik persoonlijk, dat je heel vrij bent om rond te lopen in het gebouw. Bijna alle torentjes zijn voor iedereen begaanbaar en je mag bijna alle trappetjes betreden binnen het gebouw. Dat geeft het bezoek aan dit museum een extraatje.

Tijdens mijn bezoek aan dit museum was er een tijdelijke expositie. Deze expositie heette ‘Scherenschnitte’ wat verwijst naar papierkunst. Wat wordt bewerkt door het papier te snijden of te knippen. Ik was positief verrast door de kunt die binnen deze expositie gepresenteerd werd. Ik mocht helaas geen foto’s maken van deze tijdelijke expositie… =(

Dat vond ik erg jammer, want ik wilde toch heel graag iets kunnen laten zien op mijn blog hier. Dus… heb ik toch stiekem een foto gemaakt, van het werk dat ik het mooist vond. Haha jaja, crimineeltje, ik weet het ;)
Hieronder de desbetreffende foto. Ik had niet de tijd om mijn camera helemaal juist in te stellen enzo XD dat snap je vast wel. Dus een erg professionele foto is het niet geworden haha. Maar ik hoop dat je een indruk hebt van de kunst die er te zien was.

Papierkunst in de tijdelijke expositie

Papierkunst in de tijdelijke expositie

 

 

 

Rietberg museum

Het Rietberg museum is een volkenkundig museum net buiten het centrum van Zürich. Het museum is gevestigd in de Villa Wesendonck, wat gebouwd is tussen 1853 en 1857. In 1945 kocht de stad Zürich het Rieterpark met villa. De stad besloot de villa om te bouwen tot een museum voor de verzameling Afrikaanse en Aziatische kunst van de Duits-Zwitserse bankier en mecenas Eduard Freiherr von der Heydt. Een mecenas (ook wel een patroon genoemd) is iemand die als beschermheer of beschermvrouw voor kunstenaars, geleerde of sporters optreedt door ze van financiële middelen te voorzien, zodat zij zich zorgeloos konden wijden aan hun scheppende werk, wetenschappelijk onderzoek of sportieve loopbaan.

Het museum bevindt zich in de oude villa, in een soort glazen tuinhuis en een heel groot gedeelte onder de grond. Tussen de villa en dat glazen tuinhuis hebben ze een enorme kelder gemaakt, twee verdiepingen diep.
In dit museum wordt Aziatische en Afrikaanse kunst tentoongesteld. Allerlei maskers, standbeelden, speelgoed, voorwerpen voor rituelen, etc heb ik in dit museum kunnen aanschouwen. In de periode van mijn bezoek was er een tentoonstelling met muziekinstrumenten. Deze instrumenten zijn allemaal afkomstig uit India. Door verschillende manier van versiering, zijn alle Indische muziekinstrumenten verschillend van elkaar. Ik heb hieronder onder anderen foto’s toegevoegd van deze tentoonstelling.

In de laagste etage van het museum was op het moment van mijn bezoek een speciale tentoonstelling te zien. De naam van deze tentoonstelling was ‘Kosmos – Rätsel der Menschheit’. Vertaald: ‘Kosmos, raadsel van de mensheid’. Binnen deze tentoonstelling werden er allerlei voorwerpen getoond, die direct te maken hebben met spirituele doeleinden. Er waren bijvoorbeeld Aziatische stenen te zien, waar in de sterrenstand gebuiteld is. Of een Afrikaanse ketting die mensen droegen tijdens spirituele rituelen. Ik was erg onder de indruk van deze tentoonstelling. Bij binnenkomst voelde ik namelijk direct de sfeer. In de ruimte van binnenkomst hingen grote schermen, waarop voorstellingen werden geprojecteerd. Bijvoorbeeld: het helal, een ruimteschip, versneld groeien van een plantje, een marionetpop, een waterval… alles compleet door elkaar. Deze beelden werden ondersteund door instrumentale muziek. Deze muziek zou ik beschijven als ‘lounch muziek’. Door het horen van de geluiden en het zien van de beelden kwam ik in de juiste sfeer, namelijk een ontspannen en relaxte sfeer. Ik ben daarna verder gelopen. Door de hele tentoonstelling heen bleef de kalmerende muziek gespeeld worden. Het gebouw bevindt zich onder de grond, waardoor het binnen ontzettend donker is. Dat vond ik tijdens deze tentoonstelling fijn, omdat het goed past bij de ‘kosmische’-sfeer die de makers hebben willen neerzetten.
Het was verboden om foto’s te maken binnen deze tentoonstelling, omdat het een tijdelijke tentoonstelling is =( Dat vind ik echt heel jammer!


Kunsthaus

Het museum Kunsthaus ligt in het oude gedeelte van het stadscentrum. Het gebouw is net als het Rietberg museum gevestigd in een oude villa. Dit gebouw is in de loop van de tijd vaak verbouwd en uitgebreid. In 1787 is er in Zürich een ‘Künstlergesellschaft’ (kunstenaarsgezelschap) opgericht, die samen de grondleggers vormen van dit museum. De motivatie om dit gezelschap op te richten, was om de Zwitserse kunst te stimuleren. In de loop der jaren is het gezelschap stukje bij beetje veranderd. Zo is de kunstcollectie van dit gezelschap overgekocht/overgenomen, wegens te lage bezoekers bij de kunstcollectie en met schulden als gevolg. De persoon die de collectie overgekocht/overgenomen heeft, heeft van de collectie een museum gemaakt en richtte zich niet langer meer enkel op Zwitserse kunst, maar heeft zich meer internationaal gefocust. Wat een hoger bezoekersaantal tot gevolg had.

In het museum is vandaag de dag een groot scala aan kunst te vinden. In verschillende zalen is kunst te vinden van alle stromingen. Moderne kunst staat vlak naast de evangelische kunst, wat al eeuwen daarvoor gemaakt is. Dat maakte het bezoek aan dit museum een beetje apart en onlogisch qua volgorde, maar ergens ook wel interessant. Van de ene ruimte met kunst uit de jaren ’80, liep ik direct door naar de volgende ruimte die vol hing met kunst uit de 17e eeuw.
Er was voor iedereen een gratis audio-tour af te halen, in de aankomsthal van het museum. Wat het voor iedereen mogelijk maakt kennis op te doen over de aanwezige kunstwerken. Dat vind ik een goede zaak. Even een tip trouwens: Het museum is woensdags gratis te bezoeken voor iedereen. Dat is altijd handig om te weten toch? :)

Design museum

Het Design museum was altijd gevestigd in een mooi groot gebouw. Waar allemaal voorwerpen te zien waren, die allemaal ontworpen zijn door Zwitserse mensen. Maar toen wij voor de deur stonden van het museum, bleken ze net verhuisd te zijn. We hebben uitgezocht waar die nieuwe locatie dan moest zijn en zijn in de tram gestapt. In een enorm modern gebouw was het museum momenteel gevestigd. Toen we naar binnen stapte werd het ons duidelijk dat we ons bevonden in de hogeschool voor de kunsten, want in de aankomsthal liep je direct de kantine in. We hebben even moeten zoeken, maar we hebben het museum gevonden. Helaas was het museum nog niet ingericht. Maar er was een kleine ruimte gevuld met een paar voorwerpen, zodat we  toch een impressie konden krijgen van het design. Van deze voorwerpen heb ik foto’s gemaakt en die heb ik hieronder geplaatst.


Bellerive

Het museum Bellerive heeft een prachtige ligging, vlak naast het meer van Zürich. Het museum is een onderdeel van het Design museum en is gericht op toegepaste kunst. De collectie heeft unieke stukken en kleine serieproducties. Eén van de belangrijkste collecties in het museum is de Jugendstil-collectie. De werken die het museum toont hebben vaak een combinatie van kunst en design of moderne kunst en de klassieken. Dat maakt het interessant.

De dag dat wij naar heb museum gegaan zijn was er een groot deel van het museum afgesloten. Waarom was ons niet echt duidelijk. Helaas was het in dit museum niet toegestaan foto’s te maken. Ik heb alleen een foto van het museum aan de buitenkant hieronder geplaatst.
Ik vind dat het museum een leuke manier van presenteren heeft. Ze hangen bijvoorbeeld kroonluchters op verschillende hoogtes in een ruimte op. Ze plaatsten hele grote potten op zuilen met verschillende afmetingen en kleuren. Schilderijen lijken willekeurig opgehangen aan de muur, waardoor het je aandacht vraagt. Ik vind het speels en creatief vormgegeven.

IMG_20150225_120849

Fraumünster kerk

In de 13e eeuw is de bouw van deze kerk begonnen. De kerk is gesticht door een kleinzoon van Karel de Grote, namelijk Lodewijk de Duitser. Door de eeuwen heen hebben het klooster en de kerk veel aanpassingen ondergaan. Hierdoor zijn er veel verschillende bouwstijlen terug te vinden. De kerk staat bekend om de vijf gebrandschilderde ramen van Marc Chagall. Elk venster heeft zijn eigen kleur en thema. Ik vond de ramen ontzetten mooi, want de kleuren waren heel helder. Het klooster heeft eind vorige eeuw ruimte moeten maken voor het Stadthaus.

Ik heb helaas geen foto’s mogen maken aan de binnenkant van de kerk. Het personeel binnen de kerk was er erg streng op. Dus helaas zou je even moeten google-en als je benieuwd bent. De ramen zijn erg mooi ^^

We hebben wel even een selfie gemaakt met de kerk op de achtergrond. Btw, het regende heel hard die dag, vandaar de capuchons ;)

IMG_20150223_142818

 

Ik heb een erg leuke week gehad! Ik vond de musea mooi en interessant. De stad spreekt mij erg aan, omdat de meeste mensen onwijs aardig zijn. Ik vond het erg gezellig dat mijn buurmeisje met mij mee wilde naar Zürich. Dat maakte alles nog veel gezelliger. Dankjewel daarvoor!!!

Op de terug weg naar Nederland zijn we langs mijn ouders gegaan, die net over de grens van Duitsland aan het ‘vakantie vieren’ waren. En laten zij nou net een skipiste achter de camping hebben liggen…! <3 We hebben als afsluiting van deze week nog lekker even twee uurtjes kunnen skiën. Daarna, snel hop de auto in…

1484459_10204747700706392_3777298147042084844_n

1504575_10204747715586764_5036198862406392115_n

Loading Facebook Comments ...