Schoolopdracht recensie museum De Pont Tilburg

PANO_20141223_113002

Museum De Pont, gevestigd in het centrum van Tilburg. In een voormalig wolspinnerij wordt tegenwoordig hedendaagse kunst gepresenteerd.

Lopend van het station richting het museum, loop ik door smalle drukke straten. Om de zoveel meter sta ik weer te wachten voor een stoplicht. Krap en druk ogen de straten van Tilburg voor mij. Tot ik de laatste bocht omloop en zicht heb op het museum. Ruimte, is het eerste wat ik ervaar. Een enorm plein, zonder attributen erop geplaatst, is de entree tot het robuuste gebouw. Lopend door de stalen draaideur arriveer ik in de aankomstruimte. Het gebouw is voorheen een wolspinnerij geweest. De oude elementen zijn nog goed zichtbaar. Bijvoorbeeld de betonnen vloer en de stalen rails in de vloer. Het gebouw is zichtbaar vernieuwd. Dat is te zien aan de smaakvol toegevoegd moderne elementen, zoals glazen wanden.

Eigenwijs dat ik ben kies ik ervoor niet direct de grote zaal te betreden, maar rechtsaf te slaan richting een tijdelijke tentoonstelling van Marenne Welten. Ik tref een afgelegen zaaltje aan waar verschillend studiemateriaal en een stuk of twaalf werken wordt gepresenteerd. Het werk oogt vluchtig, onnauwkeurig en intuïtief. Door met haar kwast verschillende richtingen toe te voegen in haar werk ontstaat er diepte en ontstaan er contrasten. Het werk doet mij denken aan zandkunstwerken. Die werken met zand op lichtbakken. Op plekken waar veel zand ligt ontstaan er donkere delen en op plekken waar weinig zand ligt ontstaan lichte delen. Dat is in het werk van Marenne Welten ook het geval.

Benieuwd naar het werk in de grote zaal, loop ik terug naar de ingang. Daar sla rechtsaf de grote zaal in. Duidelijk zichtbaar zijn de kleine ruimtes met massief metalen deuren ervoor. De rij kleine ruimtes vullen de gehele zijde van de grote zaal.

IMG_20141223_111145

De kleine ruimtes zijn vroeger opslagruimtes geweest voor de wol. Tegenwoordig zijn ze allemaal gevuld met kunstwerken. In elke ruimte tref je totaal verschillend werk aan. Wat sommige onder ons wellicht heel nieuwsgierig maakt. Als een soort december kalender met elke dag een vakje om te openen, met wellicht een beloning erin. Maar mij bracht het in verwarring. Ik zag geen overkoepelende samenhang, waardoor het lastig is elk kunstwerk te begrijpen of aan te voelen.

Binnen in de enorme zaal stonden grote kunstwerken. Wat naar mijn mening ook wel nodig is. Dat is nodig om zo’n grote lege zaal te kunnen vullen. Eén van de grote kunstwerken die mij direct raakte is van Richard Serra. Het is een enorm doek, bewerkt met olieverfstift. Op afstand lijkt het enkel grote zwarte vlakken, maar dichtbij is de prachtige structuur te zien op het doek. Dat contrast tussen de harde lijnen en harde zwarte kleur tegen over de fijne structuur vind ik persoonlijk erg interessant.

IMG_20141223_111939 IMG_20141223_111956

De meeste werken die behoren tot de vaste collectie van het museum zijn geplaatst in ruimtes die het museum heeft gecreëerd met verrijdbare wanden. Hierdoor ontstaan er verschillende afdelingen. Persoonlijk vind ik dat een must voor deze ruimte. Hierdoor komt er voor de toeschouwer meer overzicht, over welke werken waarbij horen. Meestal hangt er bij de binnenkomst van de gecreëerde ruimte een boordje, met daarop informatie over de kunstenaar en zijn algemene werkwijze. Hierdoor ontbreekt er informatie over de specifieke werken. Persoonlijk miste ik de specifieke informatie en was ik daardoor niet voldoende in staat een band op te bouwen met het werk. Om deze reden raad ik aan om voor een audio-tour te kiezen. Zodat je als toeschouwer achtergrond informatie kunt ontvangen.

Rondom de grote zaal lag een gang. In die gang hangen kleinere werken, meestal in serie. Door de kleinere ruimte en de logische volgorde (namelijk de gang volgen) ervoer ik hier wel een overkoepelende samenhang.

Kort samengevat bevindt het museum De Pont zich in een heel ruim en mooi verbouwd gebouw. De ruimte in de grote zaal heb ik ervaren al te groot en te afstandelijk. Waardoor het lastig werd samenhang te ontdekken in de collectie. De informatie die gegeven wordt door middel van boorden heb ik ervaren als te summier. Interessant aan de collectie is echter dat het bestaat uit een breed scala aan mediums. Video, fotografie, audio, installaties, schilderwerken en beelden zijn de revue gepasseerd. Dus voor mensen die van veel variatie houden, die zich niet gebonden voelen aan een overkoepelende samenhang en zich mee willen laten slepen door allerlei verschillende hedendaagse kunsten (in al hun vormen) zal in museum De Pont hun hart op kunnen.

Loading Facebook Comments ...