Glas in lood cursus 1 en 2

28 november ben ik jarig … dat is om precies te zijn (vanaf vandaag) over 202 dagen. Ik ben nog niet eens aan de andere kant van het jaar en ik heb mijn verjaarscadeau voor dit jaar al binnen ;) Dat heb ik toch best goed voor elkaar, al zeg ik het zelf.

Mijn ouders weten dat ik graag cursussen doe, zodat ik steeds meer handvaardigheidstechnieken beheers. Ik vind glas in lood erg mooi en het lijk mij te gek om het zelf te kunnen maken. Daarom is mijn moeder op zoek gegaan naar iemand die mij deze techniek kan leren. Te gek!

De vrouw die mij les geeft woont op fiets afstand van mijn ouderlijk huis. Zo dichtbij had ik niet verwacht, echt chill! Ik heb er alweer twee lessen op zitten, dus ik ben al lekker op weg. Natuurlijk heb ik ook tijdens deze lessen foto’s gemaakt, zodat jullie mee kunnen kijken ^^

IMG_1792 - kopie
Ik moest voor de eerste les een ontwerp gemaakt hebben, van het werk dat ik ga maken. Ik heb er veel over nagedacht en het viel niet mee. Het werk zou 50 cm bij 50 cm worden, of 60 cm bij 40 cm. Daarnaast mag het uit maximaal twintig delen bestaan. En dat maakte het best lastig.

Ik houd van kleuren, dus die wilde ik er zeker in hebben. Ik heb ooit een hele bijzondere droom gehad, waarin de oceaan de hoofddrol speelde. Die droom is voor mij heel speciaal en daarom heb ik er uiteindelijk voor gekozen om dit ontwerp te kiezen.

 

 

 

 

IMG_1797
De schets heb ik op de juiste maat vergroot met een kopieermachine.

Dat heb ik vast gespijkerd aan de tafel, met carbonpapier eronder, om het over te zetten op karton.

 

 

 

 

 
IMG_1799
Met een speciale schaar heb ik de stukken uitgeknipt. Deze schaar knipt in het midden een millimeter weg. Dat is nodig/handig voor de loodstrips, later.

 

 

 

 

IMG_1800
Alle delen zijn netjes uitgeknipt. Klaar om aan de slag te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1802
Ik heb geoefend met het glas snijden. Het is belangrijk dat je de juiste druk geeft tijdens het snijden. En elke glassoort heeft weer een anders geluid en gevoel, daarom is het belangrijk eerst even goed te oefenen met de techniek.

 

 

IMG_1804
Ik heb de glassoorten gekozen die ik wil gebruiken. Daarna heb ik de delen erop afgetekend. Die ik vervolgens gesneden heb.

 

 

 

 

IMG_1805
Nadat je de naad gesneden hebt probeer je het glas op de juiste plek te breken. En als dat niet met de hand gaat, dan probeer je het met een tangetje. Dat ben ik hier aan het doen.

 

 

 

IMG_1806
Dit zijn de eerste twee delen die ik gesneden hebt ^^.

 

IMG_1801

 

Daarna kan je ze botter maken op de slijpmachine. Of als je niet helemaal nauwkeurig hebt geslepen.

 

 

 

 

IMG_1823
Vervolgens ben ik de juiste kleuren uit gaan zoeken voor de oceaan. Het wit voor de brekende golven was snel gevonden. De vier verschillende kleuren blauw was echter een stuk moeilijker te kiezen.
Ik blijk een neusje te hebben voor dure glassoorten. Daar moet ik helaas toch rekening mee houden.

 

IMG_1825
Dit is mijn keuze geworden. Als je het tegen het licht houdt, dan krijgen de stukken glas weer een hele andere kleur. Dat maakte de keuze voor mij ook lastig, want ik kon de grote stukken glas niet allemaal naast elkaar in het licht houden. Maar ik ben ervan overtuigd dat het mooi wordt!

 

Komende woensdag heb ik de derde les. Dan ga ik de rode, gele, roze en paarse stukken (de lucht) snijden. Zodat ik het werk tijdens de vierde, en laatste les, in elkaar kan gaan zetten.

Ik heb er erg veel zin in!

Loading Facebook Comments ...