The making of the Oscar

In het instituut waarin mijn opleiding zich gehuisvest, heeft werd vandaag de NHL academy award 2014 uitgereikt. De student met het meest innovatieve idee zou een mooie geldprijs winnen en een Oscar.

Een mede studente en ik kregen de eer om deze beeldjes te maken. Ik heb het proces van begin tot einde vast gelegd met foto’s. Hieronder heb ik the making of geplaatst.

IMG_20140314_100831Om een gietmal te kunnen maken, heb ik een voorbeeld nodig van het beeldje dat ik wil gaan gieten. Daarom heb ik met was het ontwerp gemaakt. Was is best zwaar en de Oscar heeft hele  dunne enkeltjes. Daarom heb ik een metalen pin toegevoegd, als versteviging. Dat kan je alleen doen als het beeldje dat je maakt niet afgebakken wordt in de oven.

 

 

 

 

 

 

IMG_20140314_130823
Twee uurtjes later heb ik deze Oscar af, als schets voor het gieten. Ik heb de dag hierna nog even vorm in zijn gezicht gemaakt. Hij heeft nog een neus en wenkbrauwen gekregen. Dat leek mij wel zo aardig ;)

Dit beeldje heb ik hierna gebruikt als voorbeeld voor de mal. Dat is hieronder te zien.

 

 

 

 

 

 

IMG_20140321_094114
Met vijf planken en twee houtklemmen heb ik een box gemaakt, waar ik de mal in heb gemaakt. Je moet alles goed strak klemmen, zodat het gips er niet tussen uit loopt.

 

 

 

 

 

 

IMG_20140321_102737

 

 

In de box die je hierboven zien, heb ik een laagje klei gelegd. Daarna heb ik het voorbeeld beeldje erin gelegd en de klei toegevoegd tot het beeldje precies tot de helft verzonken lag. Heel belangrijk is dat alles goed afgesmeerd is. Het gips dat ik er ingegoten heb, hierna, zal overal tussen stromen waar het niet goed is afgesmeerd.

 

 

 

 

 

 

IMG_20140321_102746

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20140321_121406
Vervolgens heb ik gips aangemaakt. Dat doe je door gips langzamerwijs toe te voegen aan een bak water. Dat mengseltje heb ik in de box gegoten en ongeveer een kwartiertje laten harden. Daarna heb ik voorzichtig de planken losgehaald. Hieronder het resultaat.

 

 

IMG_20140321_123902
Hier zie je de klei aan de onderkant en het gips aan de bovenkant. Het voorbeeld beeldje zich er dus tussenin.  Deze twee delen haal je van elkaar af.

 

 

 

 

IMG_20140321_125730
Ik heb de kleilaag verwijderd en de gipslaag onderop gelegd. De planken heb ik er weer omheen geklemd, zodat de box weer gevuld kan worden met gips. Maar eerst heb ik het beeldje en de gipslaag ingesmeerd met een soort boter. Zodat de nieuwe gipslaag niet vast zal plakken aan de onderste gipslaag. Als laatste is het heel belangrijk om alle kieren goed af te smeren met klei.

Na het afsmeren van de kieren met klei kan je het gips er ingieten. Die heb ik wederom weer hard laten worden. Daarna heb ik het voorbeeld beeldje verwijderd. De twee gipsdelen heb ik daarna, tegen elkaar aan, vast gesnoerd met binnenbanden. Hierdoor zullen ze goed tegen elkaar aangehouden worden, waardoor het gietklei er niet tussenuit stromen.

IMG_20140327_113951
Het is belangrijk dat je de gietklei goed roert, voordat je het in de mal giet. Zo weet je zeker dat er gen klontjes in zitten. Je giet de klei er namelijk in, dat laat je een tijdje staan en daarna giet je het er weer uit. Daarom is het belangrijk dat er geen klontjes in zitten.

Door het er een tijdje in te laten zitten droogt de klei aan de gipskanten op, maar in het midden niet. Dat giet je er dus weer uit. Het beeldje wordt daardoor hol van binnen. Ik vergelijk het met een chocolade paashaas, want die zijn ook hol van binnen :)

IMG_20140327_115041

Hier zie je de gietklei gegoten in de mal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20140327_165317

 

Als je de overige gietklei er weer uitgegoten hebt kan je de binnenbanden van de mallen af halen. Daarna haal je heeeeel voorzichtig de twee gipsdelen van elkaar af. Dat is hiernaast te zien.
Je kan er voor kiezen om je klei zo te laten drogen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de klei zal krimpen en het gips niet. Daarom moest ik het eruit halen, want anders zou de Oscar scheuren bij zijn enkels. Wegens de trekkrachten in de klei.

IMG_20140328_110008

 

 

 

 

Nou, daar is hij dan eindelijk! Nog vochtig en heel breekbaar. in deze fase heb ik heel voorzichtig aanpassingen gemaakt. Delen gladder gemaakt, recht gemaakt, etc. Dan laat je hem een paar dagen drogen.

Als hij helemaal droog is, kan het beeldje gebakken worden. In een speciale keramiekoven, die ontzettend heet kan worden.

Daarna is hij klaar om geglazuurd te worden. Dat kan je hieronder lezen.

 

 

 


Tijd voor glazuren!

IMG_20140410_110343

 

Voor het glazuren heb ik samen met de werkplekassistent uitgerekend hoeveel glazuurpoeder ik nodig zou hebben. Dat heb ik afgewogen op dit super moderne weegschaaltje.

IMG_20140410_110629
Het is super belangrijk dat je een kapje voor doet. In deze poeders zitten giftige stoffen verwerkt, die heel makkelijk in de lucht terecht komen. Die deeltjes wil je echt liever niet in je lichaam hebben.

IMG_20140410_111802
Aan het glazuurpoeder heb ik water toegevoegd, tot het de juiste dikte kreeg. Daarna heb ik het door een zeef gehaald, zodat er geen klontjes in konden zitten.

 

 

Dit papje heb ik daarna in de machine gestopt waar ik mee ging spuiten. Ik heb werkelijk geen idee hoe dat ding heet ;)
Maar hij is hieronder te zien, rechts op de foto.

 

 

 

 

 

IMG_20140410_113746

 

 

 

Door de druk op deze machine kan je het glazuur op het beeldje spuiten. Met bewegingen van links naar rechts. Het is belangrijk om van allerlei verschillende hoeken te spuiten, omdat je anders delen mist. Na meerdere lagen heb ik het beeldje zo voorzichtig mogelijk opgepakt, met papier om mijn vingers heen. Als je het met je vingers op pakt krijg je vingerafdrukken erop.

Natuurlijk, ook hierbij een kapje voor de mond.
IMG_20140410_123035

 

 

Netjes in de oven gezet of gelegd. Bij het neerleggen is het belangrijk dat de beeldjes niet te grond raken, daarom liggen ze op een soort onderzettertjes.

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20140410_122606

 

 

Ondertussen heb ik van metaal twee baretjes gemaakt. De opdrachtgever wilde die er graag op hebben, omdat het aan studenten uitgereikt zou gaan worden.

 

 

 

IMG_20140411_102608

Ik was natuurlijk ontzettend benieuwd hoe de beeldjes uit de oven zouden komen. Je weet nooit of ze heel blijven en hoe de kleur precies wordt. Maar met het resultaat (hiernaast) was ik blij. De baret moest er alleen nog op en een metalen naamplaatje op de sokkel.

 

 

 

 

 

IMG_20140411_104131

 

 

Zo, mijn taak zit erop :) Hij is klaar voor de uitreiking.

Helaas kon ik zelf niet bij de uitreiking aanwezig zijn, maar mij mede-studente heeft voor mij een foto gemaakt van de twee beelden bij de uitreiking. Die foto heb ik hieronder geplaatst.

 

 

 

 

 

IMG_37420695128870

 

^^ Happy!

Loading Facebook Comments ...