Constructief houtbewerking

Studiejaar: 2
Periode: 3
Cursus: Constructief

5 februari 2014, vandaag heb ik de eerste les van mijn nieuwe cursus ‘constructief’ gevolgd. Tijdens dit vak gaan wij informatie krijgen over het gebruik van machines in de werkplaatsen en de juiste manieren van verbindingen maken. We mogen tijdens deze cursus zelf onderzoek gaan doen naar de materialen waarmee wij willen werken (Metaal, plastic of hout) en we mogen zelf onderzoeken wat voor voorwerpen wij zouden willen gaan maken. De les is in twee delen gesplitst geweest vandaag. Deel 1: Uitleg over de machines in de houtbewerkingswerkplaats. Deel 2: Schetsen, ontwerpen, inlezen, onderzoek doen naar de mogelijkheden.

Deel 1: Uitleg over de machines in de houtbewerkingswerkplaats

figuurzaag machine

Automatische handzaag
Ik denk dat iedereen wel eens een handzaag gezien heeft. Die zaagjes worden veel gebruikt op scholen. Daarna kan je uit houten plankjes figuren zagen. Deze machine kan hetzelfde, maar is geautomatiseerd. Het doorzichtige plastic, rechts boven op de foto, beschermd de zaag, zodat je er niet tegen aan kunt stoten tijdens het zagen. Het is handig een afzuiging aanwezig te hebben en aan te zetten tijdens het zagen. Een veiligheidsbril is gewenst.  Zaagt hout en plastic.

 

Lintzaag open

Lintzaag
Een lintzaag is een zaagmachine die in tegenstelling tot de figuurzaag niet een kleine zaag heeft, maar een hele lange rondlopende zaag. Het loopt in een cirkel en tijdens het zagen draait de zaag rondjes door de machine. Op de foto hiernaast heeft de fotomaker de kleppen van de machine geopend voor een blik in de machine.

Deze zaag is handig om mooie rechte lijnen te zagen. Het is mogelijk de juiste afstanden in te stellen, waardoor je zeker weet dat alles wat je zaag de goede grootte is en recht gezaagd wordt.

 

 

 

 

Schijfschuurmachine

Schijfschuurmachine

Deze machine vind ik erg handig. Het is een ronde schijf die snel rondjes draait. Op die schijf zit een stuk schuurpapier, waardoor je hout en plastic kunt schuren. Afhankelijk van welke kant de schijf op draait moet je eerst bepalen aan welke kant je het voorwerp aanhoudt die je geschuurd wilt hebben. Anders heb je de kans dat het voorwerp uit je handen schiet. Soms is het mogelijk om verschillende graden in te stellen op de machine.

 
306729Klopboormachine
Met deze boor kan je mooi rechte gaten boren. Let er goed op dat je de juiste formaat boor kiest. Voor metaal heb je speciale metaalboren nodig. Aan een klopboormachine zit meestal een veiligheidsklepje. Dat plaats je voor het object waar je in wilt gaan boren en de boor zelf. Zodat je ogen beschermt zijn. Zet het object altijd vast met een klem voordat je gaat boren, want anders draait het met de boor mee. Als je het veiligheidsklepje helemaal opent schakelt de boor zichzelf uit, wegens veiligheidsredenen.

 

 

 

 

 

draaibankDraaibank
Met deze machine kan je houten onderdelen laten draaien. Tijdens het draaien kan je dan het hout bewerken, waardoor het rond wordt of zelfs verschillende diktes krijgt. Hier mee maken ze bijvoorbeeld gedraaide tafelpoten, stoelpoten, kaarshouders, lampenstandaards, etc. Hierbij moet je goed uitkijken dat je er niet aankomt met je handen en het dragen van een bril is noodzakelijk.

Loading Facebook Comments ...